Ljiljana Šarac

LJILJANA ŠARAC MEĐU NAJČITANIJIMA U 2019.

NOVOSTI
Romani Ljiljane Šarac među mnajčitanijima u bilbiotekama u 2019.
Romani Ljiljane Šarac među najčitanijim u bibliotekama u 2019.

Traže se i čitaju

Romani Ljiljane Šarac našli su se među najčitanijim u brojnim bibliotekama širom Srbije.

Ovih dana se sumiraju rezltati o čitanosti domaćih i stranih autora u svim bibliotekama u zemlji. To se radi pomoću raznih kompjuterskih programa. Jedan od njih je COBISS. Zahvaljujući njima nema laži, nema prevare. Ono što kompjuter rangira jeste zbirni rezultat koliko je puta neka knjiga pozajmljena u toku 2019. godine.

Biblioteke te liste šalju Narodnoj biblioteci Srbije koja konačno rangira i objavljuje koji su naslovi bili najčitaniji u prethodnoj godini.

Pisci do pojedinačnih izveštaja biblioteka dolaze nasumično. Zahvaljujući tome da li su prijatelji na društvenim mrežama sa njima i ukoliko poznaju nekog iz biblioteke, pa mu on javi dobre vesti i obraduje ga. Šteta je što ne postoji neki portal ili stranica gde bi se iz godine u godinu pojavljivale rang liste iz svih biblioteka! Zamislite šta bi sve i pisci i čitaoci, kritičari, pa i novinari, mogli prilikom njihovih iščitavanja da saznaju, pronađu, zaključe. Bilo bi to polje za razna istraživanja.  Ovako se do saznanja dolazi metodom koke i kukuruznih zrna koje će ona pronaći!

Na FB je jedno vreme kolao podatak da u jednoj od skandinavskih zemalja država otkupi ceo prvi tiraž autoru i podeli ga bibliotekama. (O, radosti! O, lepote!) Tek tada bilo kakvo rangiranje ima smisla.

Jer mnogi naslovi nisu na listi za otkup, i neke bibloteke od pet knjiga izuzetno čitanog i traženog autora nemaju nijednu! Kako onda on da uđe u ravnopravnu trku sa onima koji se nalaze na svakoj polici u Srbiji?! Pa nikako!

Svima ostaje Pandorina kutija iz koje proviruje nada da će se nešto ubuduće preokrenuti u njihovu korist.

Ali, čak i kada se knjiga nađe u svim bibliotekama, to uopšte ne znači da će se naći među najčitanijima. Makar bila i nagrađivana, ili hvaljena od kritičara, forsiarana od novinara.

Najverodostojniji kritičari, oni koji se ne daju potkupiti, zavesti, prevariti, obmanuti, jesu čitaoci! Oni samo jedom mogu upasti u zamku i pohrliti za mnogohvaljenim naslovom. Samo jednom! Kada sadržaj izneveri njihova očekivanja, svaki sledeći put će obilaziti oko novog naslova kao oko šolje jogurta u koju treba duvati, posle one sa mlekom o koje se opekoše!

Ukus publike i raznih žirija je često u raskoraku. Kritrijumi su im različiti. Bez ulaženja u to ko je kriv, a ko prav, istina je da samo dobra knjiga uspeva da preživi sud vremena.

Romani Ljiljane Šarac se sve češće javljaju na listama na prvim mestima, ili se ubrajaju među pet najčitanijih. To pokazuju i zvaničene liste nekoliko biblioteka do kojih je autorka nasumično i igrom srećnih okolnosti došla. Prenosimo ih u celosti, kako bi se videlo šta je bilo najčitanije u 2019. godini.

Biblioteka ,,Vuk Karadžić” u Kovinu:

 1. Starija – Ljiljana Šarac
 2. Zid tajni – Ljiljana Šarac
 3. Dušanova kletva – Vanja Bulić
 4. Neviđena Srbija – Vlada Arsić
 5. Noć arhangela – Vlada Arsić

Biblioteka ,,Centar za kulturu” u Kladovu:

 1. Njegove bele rukavice – Jelena Baćić Alimpić
 2. Šta mi ovo treba – Emir Kusturica
 3. Starija – Ljiljana Šarac
 4. Glasovi u vetru – Grozdana Olujić
 5. Sve prođe pa i doživotna – Žarko Laušević

Narodna biblioteka u Smederevu:

 1. Njegove bele rukavice – Jelena Baćić Alimpić
 2. Nikad nisam – Vesna Dedić
 3. Teodorin prsten – Vanja Bulić
 4. Stariji – Ljiljana Šarac
 5. Kojotov zakon – Marica Popović

Opštinska biblioteka ,,Slovo” u Lapovu:

 1. Gvozdeni oblaci – Branislav Janković
 2. Njegove bele rukavice – Jelena Baćić Alimpić
 3. Stariji – Ljiljana Šarac
 4. Vetrovi zla – Branislav Janković
 5. Slučaj Danil Harms – Goran Stojčić

Narodna biblioteka u Rači (kragujevačkoj):

 1. Doktor – Edi Saša Đorđević
 2. Zapričavanje, zavaravanje, zavirivanje – Aleksandra Mihajlović
 3. Deca zla – Miodrag Majić
 4. Neli –Ivana Tolikna
 5. Stariji – Ljiljana Šarac

Sve ovo pokazuje da se Ljiljana Šarac dopala čitaocima svojim stilom, istorijskim i savremenim likovima, uzbudljivim pričama i osvojila njihovo poverenje za relativno kratko vreme, otkad se pojavila na srpskom knjieževnom nebu 2015. sa romanom ,,Opet sam te sanjao”.

Neka se dobra priča širi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *