Maj 2023.

Maj 2023.

 

REKLI SU O ROMANU ,,ANĐEO S JEDNIM KRILOM’’

Pisac Ljiljana Šarac

Izdavačka kuća ,,Laguna’’ je pre mesec dana izdala moj prvi roman za decu ,,Anđeo s jednim krilom’’. Održana je divna, velika promocija u knjižari Delfi u zgradi SKC-a u okviru Dečjih dana kulture početkom aprila. Na najlepši mogući način, uz pompu, fanfare i prijatelje, knjiga se otisnula u svet.

Stižu i prve reakcije čitalaca.

Ova moja nova priča im se dopala. Mnogo. Ali nije red da ja o tome govorim. Zato prenosim utiske knjigoljubaca, koji su stali uz moju glavnu junakinju Ružicu i mene i dali nam snažnu podršku.

Evo šta su do sada moji čitaoci rekli o romanu:

M.S.O:  Divna knjiga ,,Anđeo s jednim krilom’’ postala je danas deo naše školske biblioteke. To je priča o devojčici čija je životna radost tolika da oplemeni sve čega se dotakne. Jedva čekam utiske naših tinejdžera! Nedostaje im na policama ovakvih romana, koji plene jednostavnošću i poznavanjem tog uzrasta, da svaka dečja duša (a i duša odraslih) može da se pronađe među redovima.

I. R: Konačno je pročitan i prvi tinejdž roman moje najdraže autorke! Neverovatno moćan i emotivan roman, koji me je poprilično razmrdao! Od suza do smeha, toliko iskrenih emocija, tako lako klizi kroz naš um i polako nas uvodi u priču i njen svet, da tom prilikom na naš potpuno zaboravljamo… Pročitana u jednom danu, u jednom dahu, i još uvek nisam sigurna da sam završila iako je zadnja stranica zatvorena. Mislim da ću je danima prepričavati. Preporučujem od srca svima (naročito za obaveznu lektiru) i mlađima i starijima.. jer je i moja ćerkica podjednako oduševljena! Šta reći osim veliko bravo, ponosni smo na Ljiljanu Šarac i jedva čekamo sledeći!

S. K: Dugo sam čekala da Ljiljana Šarac napiše ovakav roman. Osoba koja odlično poznaje svu decu koja su imala sreću da ih baš ona propituje, ocenjuje, uči, savetuje, grdi… Toliko ih dobro poznaje da svako dete “turi” u knjigu. I svako može da se prepozna. I ne samo to. U priči smo i mi njene kolege u likovima roditelja, nastavnika, baka, deka… I nas odlično poznaje. Toliko dobro da nam izmami suzu i ostavi nas zapanjene. I uvuče nas u priču iz koje ja i posle dva dana još nisam izašla. Ovo je obavezna lektira. Za sve uzraste. I… Hvala autorki što je i mene “turila” u priču.

B. N: ,,Anđeo’’ je doleteo u Cirih.

S. S: Upravo sam pročitala knjigu Ljiljane Šarac pod naslovom ,,Anđeo s jednim krilom’’. Razlupala me je kao da sam od stakla. Sinoć kupljena na promociji kao knjiga za decu i mlade. Jutros sam je započela i nisam mogla sa je ispustim iz ruku. Do zadnje stranice. Tuga, očajanje, radost, nada, čežnja. Sve se prelama preko Ružice, divne devojčice od samo 13 godina. Dok ne dođu teški dani, nismo ni svesni koliko u deci ume da ima snage i borbenosti. Deo radnje sam otplakala, deo sam se nadala. Do samog kraja sam čekala i očekivala, nadala se sa divnom Ru, kako je zove najbolja drugarica. Hvala, Ljiljo, za ovu knjigu, hvala za svaku emociju koju je u meni izazvala. Kupit ću nekoliko primeraka za poklon, a stalno ću je od srca preporučivati!

M. P: Svaki roman Ljiljane Šarac za mene je velika radost, pa tako i ovaj ,,Anđeo s jednim krilom’’. Autorka je otvorila novo poglavlje i zakoračila veoma hrabro u dečji, tinejdž svet, što je nešto novo u njenom dosadašnjem radu. To je moja Ljilja, nadahnuta, snažna, samouverena i neustrašiva! Sam naslov je dovoljno jak i sanžan da privuče pažnju čitalaca različitih generacija. Radnja romana neće ostaviti čitaoca ravnodušnim i nedodirljivim, jer pokreće lavinu osećanja, uzburkava krv u venama. Književnicin prvenac u svetu mladih ostavlja snažan emotivni trag, dobre misli, reči, dela. Mnoga deca će uz nejga odrastati, spoznavati svet oko sebe, naučiti da vole, budu voljeni, da razumeju druge, tuguju i da se raduju, ali i da to dele sa porodicom, dragim ljudima, prijateljima. Roman je veoma poučan i zato ću ga toplo preporučiti mnogim roditeljima i deci.

J. M: Knjigu sam bukvalno ,,progutala’’. Moje emocije su bile takav rolerkoster – od smeha do suza. Ja sam u autobusu plakala, raspala sam se na deliće… Svaka čast autorki! Knjigu sam prosledila ćerkama, da i one malo plaču. 😉

I. V: Juče sam konačno stigla da odem do knjižare i kupim ,,Anđelčića’’. Takođe juče ostavih sve, i dok nisam pročitala kraj, nisam bila ni za koga tu. Knjiga je sjajna! Oduševila sam se. Emotivna, zanimljiva, bez generacijske odrednice. Po mom mišljenju ovo je knjiga, ne za decu, ne za odrasle, već za dušu. Jedva čekam da vidim šta se sledeće kuva u Ljiljaninoj spisateljskoj kuhinji punoj gurmanluka!

G. A: Izreka kaže da olovka piše srecem, a Ljiljana Šarac je ovu najnoviju knjigu napisala i srcem i dušom i to se vidi iz svake njene reči. Svaka čast! Neka se priča širi!

I. V: Autorki čestitam na novoj knjizi! Sigurna sam da će i ova priča naći put do srca starih i novih čitalaca! Ne smem da izostavim svoj utisak. Nakon čitanja i sklapanja korica, pomislila sam: ,,nadam se da će imati nastavak’’! I sama sam prošla kroz rolerkoster emocija od najtoplijih do onih setnih. Bez obzira na populaciju kojoj je namenjena, svako bi trebalo da je pročita. Neretko, u brzini življenja, zaboravimo na najbitnije stvari, te ponos često stavljamo ispred svega, što ume da se odrazi i na naše najbliže. Ovaj roman zasigurno osvešćuje spoznaju da ne znamo šta sutra donosi i navodi na jedno dobro preispitivanje. Svaka čast Ljiljani što se odvažila da odabere ovako ozbiljnu temu i veliko bravo za način na koji joj je pristupila i obradila! Malo je reći da sam uživala čitajući!

G. V. O: Roman je fenomenalan! Topao, nežan, emotivan! Autorka je ovog puta zaista rasturila! Prosto mi nedostaje još… a opet, jasno mi je zašto se priča završila tu gde se završila. Svaka čast!

M. M: Predivno, emotivno, poučno po mnogim pitanjima. Od gramatike, preko odnosa prema učenju, lekcija za roditelje i decu. Ovo je psihologija tuge i prevazilaženje iste. Drugarstvo, snalažljivost etc. etc. i to sve u 170 strana! Tako se to radi! Bravo za Ljilju! Želim joj da zapali tinejdžerska srca!

T. T: Knjigu sam pročitala u dahu. Auuu, šta mi autorka uradi! Dušu sam isplakala. Koliko je priča emotivna i divna, a usto nudi mnogo nade. Ovo je potpuno drugačije od svega što je Ljiljana Šarac do sada napisala. Nešto novo je izašlo iz njenog pera i nadam se da će ,,Anđela’’ i mladi čitati. Pa i mi stariji, da zagrejemo dušu. Ova priča je za film!

Hvala svim čitateljkama koje su sa mnom podelile svoje utiske. Nadam se da je ovo tek početak. Imam dobar osećaj povodom ,,Anđela s jednim krilom’’. Želim mu sretan put u svet mladih i svih onih koji se tako osećaju!