ZLATNA ŽILA

Istorijski roman ,,Zlatna žila”

Zlatna žila

Neke se tajne ni sa kim ne dele. Neke se amajlije zlom kobi odupiru sili.

Da mi je da svoje srce izlijem u ovaj prsten! Da našoj budućoj kraljici greje krv kada je hladno, da joj vraća osmeh na lice kada se rastuži, da je štiti od bolesti i zlih ljudi. Prsten će donositi sreću njoj i onome kome ga ona bude namenila. Svakog drugog ko ga uzme na silu, stići će kazna.

Tako i bi. Jer, prsten namenjen budućoj kraljici Teodori, bio je izliven od grumena zlata u kojem je godinama dremao zao duh. Nesmotreni, pohlepni, znatiželjni  – nijednima Teodorin prsten nije praštao. Načinjen iz ljubavi i za ljubav, sejao je zlu kob otkako je na silu otet iz zadužbine kralja Milutina i dok je kralj neke druge dinastije, noseći ga uza se, verovao da ga prsten čuva, kao simbol nasleđa tradicije i slave Nemanjića.

Sto godina kasnije, zavodljivi pečatnjak s dvoglavim orlom postao je motiv strašnih zločina. Pohlepa je ugasila dva mlada života čiji je greh bio daleko manji od kazne koja ih je stigla, ugled važne nacionalne institucije ozbiljno je poljuljan, a jedna mladi policijski inspektor spoznao je krhkost tek probuđene ljubavi. Uznemirene seni dale su oduška svojoj srdžbi i pokosile sve koji su, makar i nehotice oskrnavili Teodorin prsten.