JUN

JUN I VELIKA OČEKIVANJA

Ljiljana Šarac – pisac romana (jun)

Mesec jun je prva polovina presečene jabuke. Jun je tačka sa zapetom na sredini 2020. godine. Jun je jedan zaokružen podskup. On je vrh divnog vidikovca. Predvorje i početak leta. Vedri osmeh sunca. Zaljubljeni šapat tek procvale lipe…

Ovaj mesec je dopadljiv. Mio. Drag. On u svom izlogu, koji nas mami ponudom, ima samo lepe stvari. Šarenu, lepršavu odeću. Sandale i papuče. Šešire, kačkete i naočare za sunce. Sladolede. Rumene višnje, mirisne kajsije, sočne breskve.

Njegovi putevi vode na sve četiri strane sveta – do šetališta, plaža, livada, sportskih terenea, ali i šoping centara, bašti kafića… Niti je prevruć, niti previše kišovit. Završetak je velikih ciklusa i poslova. U njemu se okončava školska godina. Dele knjižice, svedočanstva i nagrade. Polažu prijemni ispiti. Ostvaruju životni snovi pri upisivanju srednjih škola i fakulteta… A potom se odlazi na zasluženi odmor.

U 2020, godini koja ni po čemu nije uobičajena, jun nam donosi olakšanje od briga nagomilanih prethodnih meseci. On je tačka na i svim đacima i roditeljima. Svim nastavnicima i profesorima. A daće Bog, da sve ružno iza sebe ostave i svi medicinski radnici, tako što će virusa kod nas i oko nas potpuno nestati!

Maj je bio ćudljiv i kišovit. Neka bar jun pokaže svoje najlepše lice. Neka u njemu bude svega potaman. On je mesec od kog ne očekujemo ekstreme, pa neka bar u ovoj 2020. zadovolji naša očekivanja. Valjda smo to zaslužili.

Najnoviji roman ,,Zlatna žila”

Kada smo već kod očekivanja, moja su velika kada je u pitanju tekući mesec. Navršiće se pola godine otkako pripremam štampano izdanje svog šestog romana ,,Zlatna žila”. O godinama istraživanja i pisanja neću da govorim. Izdavačka kuća Evro Book je tradicionalno uoči Svetog Nikole primila moj novi rukopis. Urednica ga je brzo pročitala i prihvatila. Ugovor je potpisan. Rad na tekstu tekao je standardno. Dogovor je bio da se knjiga pojavio oko Dana žena. Koji dan kasnije od predviđenog štamparija je isporučila primerke u centralni magacin, a onda je korona na njega stavila katanac. Da se do Zlatne žile ne stiže lako, pokazali su i dani kada su krizne mere oslabljene i ukinute. Roman je i dalje ostao u magacinu. Ovoga puta stvar je bila tehničke prirode. Izdavač je sprovodio reorganizaciju i selio se u novi radni i magacinski prostor. Velika seoba je ponela i knjigu sa jednog mesta na drugo. Tek kada se sve razmesti, zaprimi, popiše… knjiga će moći u prodaju. Treba vremena da sve legne na svoje, a točak se pokrene i zavrti. Tako se to dogodilo. Iskomplikovalo. Što bi moja baka Ruža rekla: ,,Takva mu je sudbina!”

Roman ,,Zlatna žila” je bio ni na nebu ni na zemlji. I još uvek je. Nadam se ne zadugo. I vidiš ga i ne vidiš. I ima ga i nema ga. Što bi Zvonko Bogdan rekao: ,,Ko te ima, taj te nema…”

Imala sam u svem tom zamešateljstvu sreće da, u razmaku između preseljenja i pretumbacije, od svog izdavača dobijem određenu količinu primeraka ,,Zlatne žile”. O, te radosti i sreće! Nema ničeg lepšeg od dodira nove sjajne blistave korice i mirisa tek odštampanog papira!

U rukama sam držala i nadu i radost, ali istovremeno i zebnju i strah hoće li se čitaocima moje novo čedo dopasti. Kako će prvi od njih reagovati? Hoće li palac biti okrenut nagore ili nadole? Od mene, od tog trenutka, malo je šta zavisilo! Uradila sam sve što sam umela i znala. Ostalo je bilo na knjizi i njenoj priči. Pitanje je bilo kako je poslati u svet. Da li čekati izdavača pa u isto vreme iskoračiti na tržište, ili zavrnuti rukave i prionuti na posao da se ne dangubi?… Ja sam uvek za akciju. Delanje. Maksimalno zalaganje, pa kud puklo da puklo… I počele smo moja ,,Zlatna žila” i ja vlastitu avanturu. Podignute glave, s verom u novu temu, našle smo prve čitaoce. Pokazalo se da ih ima mnogo. I da se raduju novom delu. I da su već postali nestrpljivi posle najave na sajtu gde je pisalo: USKORO. Željena knjiga našla im se u rukama. Eto novih slatkih muka! Nikad iščekati da na moju adresu stignu prvi utisci. Često se kaže i sud. I, verujte, pisac u trenucima iščekivanja prvih utisaka, kritika i suda čitalaca, stoji kao pred porotom i čeka. Presudu. Ili kao u Rimu, prst koji odlučuje o životu i smrti. Njegovih nada, truda, snova i na kraju krajeva, dela.

Ljiljana Šarac i njen 6. roman ,,Zlatna žila”

Knjiga nije pečat kojim se udara jednim potezom. Knjiga je otisak duše, koji se pravi mesecima, godinama. Zato je autoru, nakon toliko rada truda i vlastitodšg davanja i emotivnog angažovanja, i stalo da se to drugima dopadne.

Ja sam i ovoga puta imala sreće. Poput belih golubica do mene su dolepršale reči i misli mojih čitateljki. Pokazalo se da im se knjiga dopala. Zapravo, rekle su da je ,,Zlatna žila” nešto najbolje što sam do sada napisala. Evo samo nekoliko prvih komentara:

M. S: ,,Zlatna žila je definitivno tvoja najbolja knjiga, po mom mišljenju. Stvarno je dobra!”

I. M: ,,Upravo sam pročitala ,,Zlatnu žilu”. Za dan! Pod takvim sam utiskom da ti ne umem opisati! Možda bi bolje bilo da ti pišem za dan ili dva, ali ne mogu. Želim da ti sve kažem sada, odmah. Totalno sam oduševljena. Nadmašila si samu sebe! Kažem ti da više ne znam koje su tvoje granice i da li za tebe one uopšte postoje! Divna si! Radujem se sedmom… osmom… dvanaestom… romanu!”

O. P: ,,Ništa manje od Vas nisam ni očekivala!”

V. Đ: ,,Završila sam. Pročitala! Oduševljena!”

A. O: ,,Uživala sam u čitanju ,,Zlatne žile”! Obožavam Vaš način pripovedanja. Vašu deskripciju bez razvodnjavanja. Događaji se smenjuju brzo, sa neočekivanim preplitanjem priča, epoha… a opet deskripcija je svaršena, tanana i duboka tamo gde je potrebno da se slike stvore u glavi i priča doživi na pravi način. Kad god otvorim korice sa Vašim potpisom, znam da me očekuje uzbudljivo putovanje, topla emotivna priča sa istorijskim elementima… Znam da tome prethodi vredan i marljiv istraživački rad, ali i ovog puta se isplatilo, obema stranama. Sve najbolje u daljem radu!”

M. S: ,,Draga Ljiljana, zašto nisam iznenađena?! Koje god teme da se dohvatiš, savršeno je obardiš! Očekujem i jedan horor od tebe! ;)”M.S: ,,Upravo završih čitanje. Hvala, Ljiljo, što ste se vratili! Roman pisan u tri vremenske ravni, povezane prokletstvom Teodorinog prstena, drži pažnju do poslednjeg slova. Meni je lično istorijski aspekt najdraži. Najtoplije preporuke od srca.”

M.P: ,,Sedim na izvoru kristalne čiste najelokventnije vode, držeći u ruci tek procvetali orijentalni ljiljan koji mi natapa dušu svojom besprekornom lepotom i neodoljivim mirisom.”

M. P: ,,Draga Ljiljo, kada sam pročitala ovo savršenstvo od Vašeg romana, nesvakidašnji spoj prošlosti i sadašnjosti, imala sam utisak da sam sedela u dvorani sa velikim bioskopskim platnom i gledaal remek-delo u svetu filma. Ovo je pravi scenario za film i iskreno se nadam da će se ovaj roman, kao i prethodno napisani, naći jednog dana na bioskopskom platnu i da će veliki broj čitalaca uživati u njima kao i ja.”

Ne treba ništa ni da kažem ni da dodam posle ovakvih komentara o ,,Zlatnoj žili”. Na mala vrata ću provući da sam ponosna, presrećna i svim čitateljkama beskrajno zahvalna na poverenju, podršci i divnim rečima!

Moj moto je: Neka se priča širi! Verujem da će i Evro Book za koji dan knjigu pustiti u prodaju. Otuda imam velika očekivanja kad je jun u pitanju. Da uspešno i na zadovoljstvo svih završimo školsku godinu, da uživamo u lepom vremenu. Da pobedimo virus i skinemo maske. Da zlatne korice ,,Zlatne žile” pozlate izloge knjižara. Neka knjiga stigne u prave ruke.

Za one koji je žele odmah – evo načina da se meni direktno jave:

Instagram: saracljiljana­­­­­­_pisac

Fejsbuk: @ljiljanasaracpisac

Gmail: ljiljanasarac@gmail.com