BIOGRAFIJA

Biografija Ljiljane Šarac

Oduvek joj je sopstvena koža tesna.

Odmalena je tražila način da se izrazi. Od reciratorske sekcije, preko dramskih družina, do pesničkih ispovesti.

Jasno je bilo da je njeno i sredstvo i oružje – reč.

Stoga je završila Gimnaziju u Smederevu i diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na smeru Srpski jezik i književnost sa opštom književnošću.

Želela je da menja svet i ostavi trag. Verovala je da se to može novinarskim perom. Dvanaest godina je posvetila afirmaciji Saobraćajnog preduzeća ,,Lasta” u kome je radila kao novinar, urednik i PR.

Profesor, edukator, entuzijasta za to vreme je u njoj dremao i čekao.

Vodolijski spremna na promene i izazove, s lakoćm je stupce i članke zamenila dnevnikom i udžbenicima.

Pisanu reč potisnula je usmena. Ona koja menja dečiju svest. Razvija je, bogati, unapređuje, vaspitava, sprema za sva iskušenja kada učenik izađe iz sigurnog okrilja osnovne škole.

Železnik je postao mesto življenja i poslovnog ostvarivanja.

Kada je sve preraslo u uhodanu rutinu, opet se pojavila dobro pozanata neizdrž. Potreba da se iznova oprobavaju vlastite snage.

Sve one decenijama sabirane reči, kao neotvoreni špil karata, vapile su da budu podeljene.

Prvi prozni redak potekao je s verom da je došao trenutak da se za sebe i druge učini nešto divno.

I do dana današnjeg taj istočnik ne presušuje.

Nižu se romani, roje se ideje, kuju se planovi, otvaraju vrata, savladavaju prepreke, brišu granice, stiču novi čitaoci…

Četiri istorijska romana: ,,Opet sam te sanjao”, ,,Gde sam to pogrešila?”, ,,Zid tajni” i ,,Zlatna žila”, skrenuli su pažnju domaće publike na sudbine Irine Branković, poznatije kao Prokleta Jerina, Đorđa Karađorđevića, Jelene Karađorđević i kraljice Teodore. Dva ljubavna romana ,,Starija” i ,,Stariji” na savremen način govore o porordici, prijateljstvu, ljubavnim vezama u kojima postoji veća razlika u godinama između partnera.

Izdavač Evro Book postao je njena druga kuća, izdavši joj svih 6 romana.

Onda je rešila da hazardira, da napusti zonu komfora i pokuša da ostvari najveću želju otkako stvara – da postane autorka Izdavačke kuće Laguna. Odlučila je to u pravom trenutku i ta velika vrata na koja je hrabro pokucala su joj se otvorila. Poptpisala je Ugovor sa ovom najprestižnijom izdavačkom kućom na našim prostorima i sa njom, verna svojoj narativnoj niti, priprema 7. roman istorijske sadržine. ,,Đurđevim stopama’‘ kreće za despotovim sećanjima u 15. vek.

Nekome, ko čitavog veka preispituje svoje mogućnosti, može mnogo toga da padne na um.

Ona je pokazala da ideje ume da realizuje.

Ko zna kuda će je neka nova odvesti?!

Na putu koji je izabrala nema granica…