PRESS

Novine i digitalni mediji o piscu Ljiljani Šarac

Ljiljana Šarac – Pisanje je kao ceđenje pomorandže

Pisac Ljiljana Šarac

Ljiljana Šarac rođena je u Smederevu 1971. godine, gde je maturirala u gimnaziji, a diplomirala je Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Radila je dvanaest godina u Saobraćajnom preduzeću “Lasta” kao novinar, urednik Revije Lasta i PR. Danas predaje srpski jezik u Osnovnoj školi “Stefan Dečanski” u Beogradu. Godinama je pisala pesme i objavila ih u zbirci pesama pod nazivom “Lutka učaurene duše” za koju je 1990. godine dobila nagradu “Smederevski Orfej”. Udala se i dobila dva sina – Đorđa i Vojina.
Kada su deca odrasla vratila se pisanju i izdavačka kuća Evro Book je objavila njen prvi roman “Opet sam te sanjao” 2015. godine i svake naredne godine je objavljivala po jedan roman – “Gde sam to pogrešila?”, “Zid tajni”, “Starija” i “Stariji” kao njeno za sada poslednje delo.
Član je Književnog kluba Čukarica i autor kolumne Reč bez zida na portalu MediaSfera. Voli da putuje i da radi sa decom, pisanje je njena oaza mira, kao i njena porodica i prijatelji .

Više pročitajte ovde:

https://www.originalmagazin.com/2019/09/11/ljiljana-sarac-pisanje-je-kao-cedjenje-pomorandze/

Ljiljana Šarac: Važno je da se dobra priča širi

profesor Ljiljana Šarac

Piše: Gordana Radisavljević-Jočić

Foto: Ljiljana Šarac, privatna arhiva

Ljiljana Šarac je pisac, nastavnik, novinar, PR, pesnik. Supruga i majka. Autor je kolumne Reč bez zida na portalu MediaSfera. Multitasking, rečeno jezikom Z generacije. Nekoliko života “spakovanih” u jedan i pet romana.

Među čitaocima je prepoznata kao autor kvalitetne savremene srpske proze koja lakoćom vodi svoje čitaoce na nestvarno putovanje kroz vekove. “Opet sam te sanjao”, “Gde sam to pogrešila”, “Zid tajni”, “Starija”, “Stariji” vode čitaoce od srednjovekovnog Smedereva preko Cetinja, Ženeve, Pariza, Sankt Peterburga do Beograda ovih dana. Njene junakinje su despotice, princeze, ali i “obične” žene koje svaki dan srećemo na ulici.

Za sebe kaže da je radoznalog, istraživačkog duha, s neiscrpnom žudnjom da se ispituju i pomeraju granice, da se viri iza zidova, i da se prepreke na putu zaobilaze i prevazilaze.

Voli da putuje i da radi sa decom, pisanje je njena oaza mira, kao i njena porodica i prijatelji. Voli smeh i život sagledava uvek iz pozitivnog ugla.

Više pročitajte ovde:

Ljiljana Šarac: Važno je da se dobra priča širi

Ljiljana Šarac – Stariji

Stariji
Izdavač – EVRO BOOK
Suzanina recenzija za knjigu STARIJA
Pročitana knjiga a ja bez teksta i bez jasne slike u glavi sta bi napisala. Koliko se sećam isto sam se osećala i kad sam završila roman “Starija”.
 
Autorka “Postavljajući ova dva dela jedno naspram drugog kao odraz u ogledalu”, tera i nas čitatelje da to isto radimo. Starija je u meni probudila i bes i ljutnju dok Stariji, sada nakon pročitanog, budi samo hm razočarenje ne zbog učinjenog već zbog neučinjenog. Budi u meni tugu jer jedna osoba nije mogla da se izbori do kraja za ono što njoj prija i što treba da ga oživi, mimo porodičnog i mimo ustaljenog i podrazumevanog. Radije se žrtvuje i gubi dah i otkucaj svog srca iako zna da ta žrtva i nije bila baš potrebna. 
 
Starija nije bila knjiga uz koju ćemo plakati, nije bila bolna knjiga već naprotiv, Starija nas uči kako da pobegnemo iz rutine, od primitivizma, knjiga otrežnjenja. Sa druge strane Stariji je roman uz koji takođe ne plačemo ali itekako nam useli neku tugu u nedrima i uzdahe izmami. Ovo možda nije knjiga koja izmami bes da se sve promeni što vas je do sada uspavljivalo ali jeste knjiga koja bi trebala da pokaže da je nekad žrtva suvišna i da uprkos žrtvi koju učinite zarad najmilijih shvatite da ste to učinili zarad njihove sebičnosti i želje da vam pokažu da prvo čine dobro sebi a Vama nikako. Stariji je knjiga koja pokušava da prkosi svakodnevnici, koja pokušava da se izbori da nemoguća ljubav pobedi i pokida sve stege koje je stežu. Stariji je knjiga koja pokazuje da dići ruke od samog sebe znači ubiti jedan deo sebe. Osakatiti srce i misli i oskrnaviti svoje misli i maštu. Ovaj put me je kraj same knjige dokusurio jer sam do samog kraja verovala da će Milan uzeti stvari u svoje ruke. Ne znam da li da ga osudim ili se samo gorko nasmejem na sve to.

Više pročitajte ovde:

http://crnibiser87.blogspot.com/2019/08/ljiljana-sarac-stariji.html

,,Starijem” je teško odoleti – uz kafu sa Ljiljanom Šarac

Uz kafu Ljiljana Šarac
Uz kafu Ljiljana Šarac

Kafa sa prijateljima

Autor: Milena

Za početak – naša draga sagovornica, autorka Ljiljana Šarac, odlučila je da nekome od vas pokloni svoj najnoviji roman.
Priliku da dobiju nagradu imaće svi koji budu odgovorili na pitanje:Kako se čuva prijateljstvo staro decenijama?Zašto baš ovo pitanje, ko je Stariji i da li je povezan sa Starijom iz prethodnog romana?Ova i slična pitanja postavili smo Ljiljan Šarac, autorki Izadvačke kuće Evro Book. Sa zadovoljstvom smo popili kafu i saznali mnogo toga o njenom radu, romanima koji sve više privlače pažnju čitalaca i novim planovima…

Zašto ste sebi pored profesure dodali još jedan posao? Pisanje zahteva vreme i veliko angažovanje.

Ceo tekst procitajte ovde:  http://uzkafu.rs/roman-stariji/