OKTOBAR 2021.

ROMAN SE ČITA!

Promocija u Titelu

Roman ,,Đurđevim stopama” čita se cele ove godine. Stupio je na scenu krajem februara, a krajem septembra otišao ponovo u štampu na reizdanje. Uskoro u knjižare stiže drugo izdanje! Malo je reći da sam prezadovoljna i presrećna! Sav rad i trud se isplatio! Isto tako napominjem da mi je ovog puta bilo i lako i lagodno s obzirom da iza sebe imam Lagunu koja kao izdavač ima uticaj i renome, pruža podršku i razgranatu prodajnu mrežu.

Uprkos tome ja se nisam ni opustila, ni uljuljkala. Nisam pustila Đurđa Brankovića da sam korača. Ne! Isprva sam išla ispred njega i krčila mu put, potom smo se tokom leta šetali ruku pod ruku, a sada on preuzima vođstvo i ide ispred mene. E, na to se čeka! Sada se lakše diše!

Mnogo mi je stalo da mi rukopis bude objavljen. Sada kada sam u kući NO 1 u zemlji, ne želim da skrstim ruke i čekam. Mnogo toga zavisi od mene. Ako se pojavljujem, promovišem, pričam, predstavljam i rečju i slikom, golicam maštu, skrećem pažnju, i knjiga će biti u fokusu.

Isprva je bila na Laguninoj Top listi najčitanijih.

Pojavio se intervju u Bukmarkeru i došao do svih kupaca knjiga u Laguni i Delfi knjižarama toga meseca, ali trebalo je nastaviti taj dobar niz!

U Saobraćajnom preduzeću ,,Lasta” celu jednu deceniju sam provela na novinarskim i marketinškim poslovima. Mnogo toga sam naučila. Došlo je vreme da u svoju korist usvojeno primenim.

Zato smo Vukašin i ja napravili set divnih profesionalnih fotografija.

Potom su na red došli intervjui.

Uprkos virusu i nepovoljnoj situaciji koja varira cele ove godine, u trenucima zatišja uspela sam da ga medijski predstavim, ali i da upriličim nekoliko izuzetno značajnih promocija.

Prva velika, glamurozna, divno posećena, u društvu prijatelja i knjigoljubaca bila je ona u junu u Beogradu.  Uz muziku, ćarlijanje vetrića u bašti kafea ,,Nautilus” na Banovom brdu, šum fontane, divno predstavljanje Anđele Petronić  i urednice Dubravke Dragović Šehović, tekla je i priča o romanu ,,Đurđevim stopama”. Dugo se pričalo o ovom druženju, a romanu su otvorena mnoga vrata.

Pokazalo se da je događaj upriličen u pravo vreme, upravo uoči godišnjih odmora, pa je roman krenuo put brojnih čuvenih plaža. Fotografije i utisci su mi ulepšali ovo leto.

Vetar u jedra dala je i Noć knjige koja je održana istog meseca.

Moj moto je : Neka se priča širi. Sve su ovo načini da se za moj roman čuje. Jer ako se ne zna da je izašao, ko ga je izdao, o čemu govori, pa kako da ga ma ko potraži u knjižari?!

Promocija u Šidu

Poseta rodnom mestu mog supruga uvek je povod da se i Čajničanima predstavi šta sam novo objavila. Oni me rodbinski i prijateljski i ispoštuju i podrže. Domaćini Narodne biblioteke ,,Branko Ćopić” mi rado otvaraju vrata i beskrajno sam im zahvalna na tome! Moderatori su ovog avgusta bili direktor biblioteke Bojan Kovačević i Marija Karadzic bibliotekarka.

Hram knjige nalazi se u centru Čajniča. Na promociji sva mest a bila su popunjena. Bilo je dosta novih čitalaca i mladog sveta. Svi su ljubitelji istorijskih tema. Pitali su me  o planovima i novim projektima.

Vreme je proletelo, a veče smo zavrsili u neformalnom razgovoru i potpisivanju knjiga.

Potom je usledio poziv Centra za kulturu i Narodne biblioteke ,,Sveti Sava” iz Aranđelovca na Smotru ,,Mermerni zvuci” u okviru kog se održava 14. festival knjige u parku Bukovičke banje (13. i 14. avgusta).

Ja sam nastupala drugog dana festivala.

Moderator je bila Vesna Proković bibliotekarka biblioteke ,,Sveti Sava” iz Aranđelovca.

U divnom prijatnom okruženju ispod starog platana u samom srcu banjskog parka potekla je priča o našem istorijskom nasledu, dinastiji Brankovića i Đurđu koji je po novoizgrađenoj tvrđavi dobio nadimak Smederevac.

Publika je pokazala veliko interesovanje za temu romana, uzimajući aktivno učešće u razgovoru o tome može li se spomenik despotu podići i knjigom, koliko istorijski romani bude interesovanje za značajne licnosti iz prošlosti, koji nas velikaš će biti sledeci da postane tema mog romana…

Vreme je proletelo u  prirodi u divnoj atmosferi tople letnje večeri, a ja sam bila prezadovoljna što sam deo te značajne tradicionalne manifestacije.

Nakon toga je usledio poziv za novo gostovanje.

Promocija u Smederevu

U divnom Titelu na obali Tise mnogo je knjigoljubaca koji su već krenuli Đurđevim stopama. Stoga su promociji romana prisustvovali brojni čitaoci željni da čuju još zanimljivih podataka o ovoj intrigantnoj istorijskoj ličnosti, kao i o mom radu, planovima, anegdotama nastalim prilikom pisanja dela. Među publikom je bilo i onih koji su za roman samo čuli, ili koji znaju štošta o autorki, a želeli su da me upoznaju lično, ali i kroz moje knjige. Druženje je upriličeno 27. 8. 2021.u Narodnoj biblioteci ,,Stojan Trumić”, moderator je bio direktor ustanove Goran Popović.

Jedna divna dama – Ljiljana Petrović iz Šida po drugi put je organizovala promociju jedne moje knjige u svom gradu. Izabrala je divan prostor OK bar, i najbolju muzičku pratnju koju sam imala do sada, uz muzičara – Lazara Lukića Lakija. Pamtiću dugo ovu promociju. Zahvalna sam svima, a naročito svojoj imenjakinji. Znate, ona me je usrećila, ispoštovala, pokrenula, ugostila, a da smo se samo jednom srele u životu! Povezale su nas ljubav prema knjigama i društvene mreže. Njena energija i entuzijazam su pokazali da su čuda moguća, samo kada poverujemeo u to!!!

Kruna ovog zavidnog niza bilo je gostovanej u Smederevu. Iz mog rodnog grada je ponikla priča. Za njega je vezana, pronosi slavu srednjovekovne srpske prestonice, pokreće ga i veliča i u modernom dobu… Logično je bilo da ,,Đurđevim stopama” dođe despotovoj zadužbini u pohode.

Tako je promocija romana održana 7. 9. 2021. u Narodnoj biblioteci u  Smederevu kao jedno od kulturnih dešavanja centralne gradske manifestacije Smederevska jesen.

Moderator je bila Sanja Drobnjaković, profesor srpskog jezika i književnosti.

Za muzičke trenutke pobrinuo se Pavle Žarkić, profesor gitare.

Uz kruške na stolu, simbolom jesni, ali i važnim motivom u ovom istorijakim romanom, započeto je sadržajno književno veče.

I autorka i glavni junak romana našli su se u svom gradu.

Smederevci su sa zanimanjem sledili Đurđeve stope i priču o despotu, građenju Smedereva, padu srednjovekivne srpske države…

Nakon izlaganja osnovnih narativnih tokova, uz vezivanje za podneblje odakle je priča potekla, a na kom je promicija vršena, razvila se sadržajna diskusija sa posetiocima.

Razmatrana su pitanja hoće li se grad odužiti Đurđu i hoće li mu podići spomenik, ko se sve o despota ogrešio, ima li šanse da knjiga bude pretočena u scenario, pa u film…

Na kraju večeri potpisivala sam roman i fotografisala se i družila sa čitaocima.

Posle ovakvih dešavanja ja ne mogu da zaspim. Od seće! Delim utiske sa mužem koji me prati na svakoj promociji. To mi daje i podstrek i snagu.

Grickam nokte i pitam se hoće li ove jeseni biti Sajma knjiga u Beogradu?

Nedostaje mi priprema, učešće u toj manifestaciji, šetnja kroz hale među tezgama izdavača!…

Divno bi bilo da se vratimo na staro. Da se častimo tom posetom! Za mene je to slavlje bez premca!

Parice i spisak za kupovinu naslova koji mi se dopadaju sam već spremila.

Jeste li i Vi?

Ima li na Vašem romana ,,Đurđevim stopama”?

Neću da ga sama preporučujem da ne bude – ko se hvali sam se kvari.

Zato evo nekoliko najnovijih utisaka mojih čitalaca, da Vas podstaknu i možda Vam pomognu da se za njega odlučite:

M. J. ,,Draga Ljiljana, kada izlazi drugi deo Đurđevim stopama? Računajte me za jedan potpisani primerak.”

S. L. ,,Draga Ljiljana, prvi put sam pročitala neki Vaš roman. Ja sam počela sa ,,Đurđevim stopama”. Tema romana, i stil pisanja su mi se baš dopali. Sigurno ćemo se još družiti preko Vaših knjiga! Želim Vam puno uspeha i inspiracije!”

S. N. ,,Završih knjgu ,,Đurđevim stopama”! Vrlo čitko je napisan! Drži pažnju, čita se u dahu! Istorijski segmenti su mi bili izuzetno interesantni! Bravo i za Vas i za Đurđa!”

A. S. ,,Pročitala sam ,,Đurđevim stopama” za dva dana! Topla preporuka svima koji vole istorijske romane. Kada će sledeći?”