BLOG - SLUŠANJE OČIMA

SAVETI PISCA

BLOG - SAVETI PISCA

SLUŠANJE OČIMA

BLOG - SLUŠANJE OČIMA
BLOG – SLUŠANJE OČIMA

U svetu novinarstva i marketinga fotografija je broj jedan. Jasno je da se ona prvo uočava. Tekst tek naknadno skreće pažnju. Stoga je veoma  važno da kada promovišemo novu knjigu to učinimo što reprezentativnije, efektnije, profesionalnije.

Svakom autoru i izdavačkoj kući stalo je da se za novi naslov koji su tek izdali čuje. Zato se to udara na sva zvona. Pa ko voli – nek izvoli. Da bi se nešto kupilo, mora se znati da postoji. U vreme mas-produkcije nije lako izdvojiti se. U jednom marketinškom priručniku pročitala sam slikovitu dosetku. Autor je postavio pitanje ko se prvi na svetu bavio oglašavanjem? Odgovor je glasio – kokoška. Ona uvek kokodače kada snese jaje. Dakle, treba se oglasiti kada roman izađe! Ovaj tekst svedoči da je dobra fotografija pri reklamiranju najbliža tom kokodakanju!

Ne kaže se slučajno da slika govori više od hiljadu reči. Ona je poput naslova teksta. Istaknuta je, upadljiva, važna. Fotografija može da bude estetska, informativna, reklamna… Svako ko se bavi pisanjem ne treba da je prihvata zdravo za gotovo. Upravo suprotno. Treba njome da se služi kao sjajnom alatkom na koju treba staviti poseban akcenat. Ukoliko smo svesni da je 21. vek usvojio brzinu kao glavni imperativ, onda treba dobro izbalansirati tekst i sliku u želji da pošaljemo neku poruku. Na tome je zasnovan princip Instagrama koji je jedan od najpopularnijih društvenih mreža. Na njemu su primarne fotografije. Komentari su kratki, britki, samo kao pratilac njenom veličanstvu. Stvari su čak ubrzane, pa postoji stori koji traje samo 24 sata. Znači, na istaknutoj poziciji na instagramu u vidu iznenađenja stoji fotografija koja mami i iskušava našu radoznalost da je otkrijemo i vidimo zahvaljujući jednom kliku. Tu se insistira naročito na estetici. Lepota je trend. Otuda tolika popularnost.

Ko obrati pažnju posebno na fotografije na Instagramu, moći će da sagleda kreativnost ioriginalnost kompozicija sa knjigama. U njih se ulaže vreme. Ideje. A ideje su sve. One pokreću svet. Privredu. Industriju. Biznis.

U zemlji Srbiji pisac se neće obogatiti. Malo je onih koji se ne bave još nekim poslom da bi preživeli i živeli. Zato izdavanje knjiga za pojedinca dođe kao neka vrsta hobija kojim doprinosi kulturi…

Nikome nije u interesu da odštampano delo čami u podrumima i magacinima. Uostalom u instant veku, i knjiga ima vek trajanja. Posle 5-6 meseci već će je potisnuti neka nova, a onda će i ona za isto toliko sići sa scene i tako sve u krug… Nakon toga živeće neki svoj život ukoliko se za njega izbori svojim kvalitetom.

Zato se vraćam na slušanje očima.

Vizuelne informacije su najdominantnije. U naslovu ovog bloga je stilska figura koja se zove sinestezija. Sinestezija ukršta senzacije različitih čula. Ona ukazuje na značaj onoga što vidimo. Zato promovisanje treba usmeriti u tom pravcu. Strategiju treba pripremiti još dok je delo u štampariji.  Koristite dizajn korice, i knjigu čim izađe.

Budite dosetljivi. Osvrnite se i vidite s čim sve raspolažete! Ne zaboravite dobro opremljen prostor knjižere u kojoj je knjiga plasirana. On je idealan za niz fotografija koje će preporučiti kupovinu. Na taj način ukazujete i čitaocima gde je mogu pronaći.

Potom treba razmišljati o reprezentativnoj fotografiji autora. Renomirani fotografi će za set fotografija tražiti popriličnu cifru (recimo oko 150 evra). Možda će vam se učiniti da je to popriličan iznos. Možda ćete postići i bolji dogovor, ali su vam fotografije neophodne. I to ne one amaterske sa telefona, zamućene i loše rezolucije. Već vrhunske. Profesionalne.

Za šta vam trebaju, sigurno se pitate! Za intervjue, koji su u promo-kampanji izuzetno bitni. Zatim za objave na fejsbuku i instagramu. Jedan medij – jedan set. Zato promenite više puta garderobu, budite praktični, maksimalno iskoristite svoju investiciju!

Evo i nekoliko važnih napomena: treba uraditi portretne fotografije bez knjge. Onda više različitih sa knjigom. Ne zaboravite da imate i horizontalne i vertikalne snimke. Neki novinari i portali traže jedne ili druge, već po potrebi. Isto tako je korisno imati dobre fotografije samo knjige (jedan komad ili više). Predlog od milion dolara je da pronađete poznatog promotera koji će u rukama na fotografiji držati vašu knjigu (glumac/glumica, sportista/sportistkinja, pevač/pevačica, novinar/novinarka, režiser/režiserka, ili neki drugi poznati pisac…). Ta fotografija je najbolja preporuka sama po sebi. Pokazalo se nekoliko puta da kada tako jedna kredibilna i uticajna osoba iskreno preporuči neko delo, ceo tiraž se rasproda za 2-3 dana. Mislite o tome!

Slikajte se sa knjigom na moru, planini… Objavite je kao preporuku za čitanje na godišnjim odmorima.

Obratite pažnju na boje. One jarke privlače pažnju. Lajkovi su zagarantovani.

Cveće, kolači, kućni ljubimci, dečica, lepotice… su više nego dobrodošli na fotografijama sa knjigama.

Među najbolje spadaju one koje su inovativne i drugačije od svih ostalih! Meni je privukla pažnju ona na kojoj devojka komforno leži u Kaspijskom moru i čita knjigu našeg autora. Zato zamolite prijatelje da je ponesu na neko egzotično putovanje i islikaju je. Onda će je objaviti i oni i vi, pa će se krug ljudi koji je vide progresivno proširiti. To je svojevrsna kampanja koja se pokazala kao efekta i svima simpatična.

Povežite se i sa bukstagramerima. Pošaljite im primerak svog dela. Neka i oni objave neku fotografiju. Mogućnosti su bezbrojne. Sve zavisi od vaše inventivnosti i dosetljivosti. Važno je da fotografije budu lepe. Lepoti se ne može odoleti, a knjiga će dobiti adekvatni podsticaj i podršku. I najbolji i najpoznatiji računaju na reklamu, shvatajući koliko je važno da se skrene pažnja javnosti.

Ako slušamo očima – osmislite fotografiju sa vašim romanom kojoj je nemoguće odoleti.

Srećno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *