Promocija romana Stariji u Čajniču Ljiljane Šarac

Peta promocija Ljiljane Šarac u Čajniču

NOVOSTI
Promocija romana Stariji Ljiljane Šarac u Čajniču
Promocija romana ,,Stariji” Ljiljane Šarac u Čajniču

VERNI ČAJNIČANI

Ljiljana Šarac je 7.2.2020. promovisala svoj roman ,,Stariji” u Biblioteci ,,Branko Ćopić” u Čajniču. To je njen peti roman, a pred čajničkom publikom se našla peti put. Susreti su postali tradicionalni. Jedva ih čeka i autorka, a i Čajničani.

U rodnom mestu svog supruga autorka je pred rodbinom, prijateljima, komšijama, i ljubiteljima svoje pisane reči govorila o najnovijem delu.

Sva mesta su, kao i svaki put do tada, bila popunjena. U publici je bilo poznatih lica koja redovno posećuju večeri Ljiljane Šarac, ali i dosta novih. Jedna od njih je izrazila zahvalnost rođaci koja ju je obavestila o tom dešavanju, jer je prvi put prisutna, a čula je nesvakidašnju zanimljivu priču koja joj se veoma dopala.

Ova druženja krasi dobro raspoloženje, spontani komemtari, diskusija nakon zvaničnog dela. Zato Ljiljana Šarac voli da se našali i kaže kako jednom godišnje pije kafu sa svim svojim čitaocima iz ovog mesta.

Ljiljana Šarac je napravila osvrt na svoja prethodna dela. Podsetila je prvo na prva tri istorijska romana: ,,Opet sam te sanjao’’, ,,Gde sam to pogrešila?’’ i ,,Zid tajni’’. Potom je istakla da je upravo u Čajniču u frizerskom salonu, čitajući članak o kuguarkama, dobila inspiraciju za četvrti porodično-ljubavni roman ,,Starija’’. Trbalo je da prođe cela godina da bi shvatila da tema o razlici u godinama među partnerima još nije iscrpljena. Tako se javila inspiracija za nastanak ,,Starijeg’’. Ta priča se javila kao odraz u ogledalu u odnosu na sudbinu glavne junakinje Nadice.

Spisateljica se prisetila prošlog gostovanja, kada su neke dame iz publike dok je sledeći roman tek najavljivan, komentarisale da one strpljivo čekaju ,,Starijeg’’, pa im je rekla da se nada da će zadovoljiti njihova očekivanja.

Pokazalo se da je autorka tematski naišla na plodno tle. Čitaoci vole njene istrorijske junake, ali i savremene, moderne, slične ljudima iz svakodnevnog života.

Nakon što je najavila šesti roman, koji će izaći ovog proleća, usledilo je fotografisanje i potpisivanje romana.

Prisutni su srdačno dočekali reči spisateljice Ljiljane Šarac da je njena kuća putujuća i da podjednako voli i rodno Smederevo, Beograd u kome živi, i Čajniče u koje se udala pre dvadeset dve godine.

Čajniče je inače mesto na krajnjem istoku Republike Srpske. Nalazi se nadomak granice sa Crnom Gorom. Obližnji gradovi su: Foča, Goražde, Višegrad.

Prvi put se spominje još 1477. godine, kao jedan od važnijih gradova u Hercegovačkom sandžaku.

Nekoliko je tumačenja imena ovog kolorističnog, autentičnog, planinskog mesta. Prvo da je nastalo od dve arapske reči: čaj-voda i nič-dobra. Drugo je da potiče od lekovitog bilja koje se bere i suši za čajeve.

Mesto je čuveno po Hramu Uspenja Presvete Bogorodice i ikone Presvete Bogorodice, poznatoj kao Čajnička Krasnica, koju je prema predanju načinio Sveti apostol i jevanđelista Luka.

Čajniče se nalazi na nadmorskoj visini od 816 m. Leži između planina Cicelj (1433 m) i Čivči brda (1326 m), na reci Janjini, desnoj pritoci Drine.

Mesto je raj za odmor i pisanje novih dela. Zato su se i domaćini, i gosti, i autorka lako saglasili i složili da se druže i sledeće godine uz neku novu Ljiljaninu zanimljivu priču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *