Kako odabrati dobar naslov

KAKO ODABRATI DOBAR NASLOV

BLOG - SAVETI PISCA

CENTAR METE

Sigurno ste se suočili sa pitanjem kako odabrati dobar naslov za delo koje ste napisali!  I to činite s pravom! A ukoliko niste, razmislite zašto je naslov romana, zbirke pesama ili priča toliko bitan!

Naprosto, knjiga je jedan dobro upakovani paket. Čine ga sadržaj, korice, sažetak na poleđini (K4) i naslov. Naravno, uz to ide i biografija pisca koja će s vremenom postajati sve bogatija i kredibilnija. Kada autor izbrendira ime, onda će ono samo prodavati i skretati pažnju na ono što napiše, pa će sve drugo sem sadržaja pasti u drugi plan.

Ljiljana Šarac: Kako odabrati dobar naslov
Ljilajna Šarac: Kako odabrati dobar naslov

Dok se to ne dogodi, vredi voditi računa i o najsitnijem detalju. Nikada nismo sigurni šta će izazvati klik i probuditi interesovanje za neku knjigu.

Dogodilo mi se da mi pozajme da pročitam roman ,,Čovek zvani Uve”. Držala sam je toliko dugo da me je već bilo sramota, a otvorila je nisam. Na kraju sam je vratila i rekla da me ne zanima. Nije mi se svideo ni naslov, ni neke tamnozelene korice koje mi ništa nisu govorile… Prijateljica mi je kao đaku, koji zaslužuje još jednu šansu, rekla da je nosim kući i ne vraćam dok je ne pročitam… Pričam sve ovo zato što je roman sjajan, ali sve drugo u vezi sa njegovom opremom nije bilo.  I to me je odbilo. Umalo da budem lišena jednog svetskog fenomena zvani Uve! Sada svi znamo ko je Fredrik Bakman pa ne hajemo za ostalo. To je ono o čemu sam na početku pričala.

Kako odabrati dobar naslov? Da li prepričati u jednoj rečenici sadržaj knjige? Da li ići na senzacionalizam? Možda treba birati neki sažeti izraz i gađati pravo u metu?

O naslovu treba razmišljati još na samom početku dok vam se rađa ideja o temi za koju se opredeljujete. Tada je sve još sveže, zanimljivo, inspirativno. Tu ste na intuitivnom nivou kada se reči same kristališu, nižu, bez mnogo promišljanja…  Otuda i postoji termin ,,radni naslov”. Često se on kasnije prevede u konačan.

Znate li da je crkva davala ime novorođenčetu da ga nosi dok ne bude kršteno?

Znači, valja naslovom utemeljiti pisanje koje započinjemo.

Hajmo malo da proanaliziramo tipove naslova. Možda o njima nikada na taj način niste razmišljali.  Kada nešto osvestimo, spremni smo i da ga unapredimo.

Postoje naslovi u kojima su imena glavnih junaka: Hari Poter, Zoja, Antigona, Gilgameš, Nana, Gospođa Bovari, Ana Karenjina, Faust, Tom Sojer, Odisej, Robinzon Kruso;  Koštana, Hajduk Stanko, Zona Zamfirova, Pop Ćira i pop Spira, Dorotej…

Postoji naslov koga je teško dostići. On je tako snažan, oštar, kao da vizuelizuje i značenje i zvučanja, a to je: Nož. Sigurno se vi sećate još nekih koji su na vas ostavili snažan utisak. Razmislite zašto!

I u nekim drugim naslovima je samo jedna reč, koja je istaknuta na osnovu glavnog motiva u delu: Tvrdica, Doktor, Janičar, Gospođica, Tvrđava, Prolom…

Sintagma (grupa reči) često biva uzeta za naslov: Tačka prevare, Sedam godina kasnije, Severni zid,  Zvezda mora, Godine vrana, Neimarov šegrt…

U nekim naslovima je tendenciozno upotrebljen naziv grada: Kofer iz Berlina, Istanbul, Sedam pisama iz Pariza, Džentlmen u Moskvi…

Neki nazivi knjiga su čitave rečenice: Moja baka vam se izvinjava, Zato što te volim, Kako bih bez tebe, Gde sam to pogrešila?…

Evo nekih koji vam sugerišu sadržaj: Jedan pogrešan korak, Kazna za greh, Ubisto u Kapetan MIšinoj, Ne bojim se…

Blog - naslov
Blog – naslov

Jasno je da se iza izbora naslova mnogo toga krije.

Zato je važno da ne odapinjemo strelu i šaljemo je naslepo, već da dobro promislimo i odredimo u kom pravcu je upućujemo. Treba gađati u metu.

Kada birate naslov, obavezno ga proveriti na guglu. Može se desiti da se neki domaći ili strani roman ili film baš tako zove. Težite da budete jedinstveni i da to bude nova i jedina odrednica kada ga budu kucali u pretraživaču!

Autoru je stalo da mu roman bude zapažen. Čitan. Onda treba da učini sve da mu u tome i pomogne.

Kada naslov već bude određen, istestirajte ga. Vidite kako ljudi iz vaše okoline reaguju. Saslušajte njihove predloge. Možda ga unaprede, dorade, malo izmene, a vama daju sasvim novi ugao gledanja na celu stvar.

Još su vam važnije konsultacije ukoliko se dvoumite oko nekoliko varijanti. Pitajte, beležite i analizirajte rezultate.

Ako i posle svega niste sigurni, nemojte to kriti. Otvoreno kažite uredniku. Oni su čudotvorci. Uvek imaju rešenja za sve. Pomoći će vam i oko konačnog odabira naslova. Nakon toga samo treba da osluškujete kako divno zvuči kada ga drugi izgovaraju, traže i kupuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *