Iza ,,Zida tajni’’

A SADA LAGUNA

Iza ,,Zida tajni’’

Promocija romana u Kraljevu

Početkom marta Izdavačka kuća Laguna reizdala je moj trećeobjavljeni roman u nekadašnjoj Izdavačkoj kući Evro Book – ,,Zid tajni’’. Mnogo mi je drago da je do toga došlo, jer je do tada 6 mojih romana objavljenih u Evro Booku ,,spavalo’’ dubokim snom kao Uspavala Lepotica u poznatoj bajci! Spletom srećnih okolnosti u razgovoru sa svojom urednicom Dubravkom Dragović Šehović mogla sam da predlažem i utičem na izbor koji će naslov da bude izabran. Volela bih ja da svi odjednom i ,,Opet sam te sanjao’’, ,,Gde sam to pogrešila’’, ,,Zid tajni’’, ,,Starija’’, ,,Stariji’’, ,,Zlatna žila’’, ugledaju svetlo dana, ali to nije ni realno, ni moguće. Trebalo je od 6 izabrati jedan i stati iza njega. Rekla sam urednici da je ,,Zid tajni’’ moj najprodavaniji naslov iz bivše izdavačke kuće i da ga čitaoci i dalje traže. Zamolila sam je da ga pročita i nakon toga donese odluku. Urednica se oslonila na moj sud, pročitala je knjigu i zavolelala svet Jelene Karađorđević i Lidije Živković isto koliko i ja i moji čitaoci. Tako se knjiga ,,probudila’’ iz sna. Moj novi izdavač ju je ,,brendirao’’ prepoznatljivim koricama koje odmah asociraju na moj potpis, odlično pozicionirao u svim izlozima, najavio u svom mesečnom časopisu ,,Bukmarkeru’’. Da smo dobro odlučile, i da je dobro odrađen marketinški deo posla, govori visok plasman ovog romana na Laguninoj Top 40 hit listi. Naime, moj izdavač svakih 15 dana vrši presek i rangiranje najtraženijih i najprodavanijih naslova. Već mesec i po ,,Zid’’ je u Top 20. To je jako dobro, jer je on onda tako rangiran (prvih 20 sa liste) u svim Laguninim knjižarama u zemlji, pa ko hoće neku blic preporuku, samo pogleda Top listu i među njima može da pronađe i moj roman.

Sadržaj, istorijska tematika, neobična junakinja iz modernog doba, najbolja su preporuka ovom mom delu. Ipak, da bi se za njega čulo, trebalo je i ja da se pokrenem. Preduzela sam nekoliko važnih koraka. Imala sam centralnu Laguninu promociju u Delfi kafeu 11. aprila. Bilo je to veličanstveno veče. Za mene su do najviši duhovni i emocionlani uzleti! Maja Šarić vodila je program. O romanu smo govorile Olivera Nićiforović, urednica Dubravka Dragović Šehović i ja. Odlomke je čitala moja prijateljica, prelepa, predivna, harizmatična glumica – Tamara Tomanović. Rodbina, prijatelji, ljubitelji mojih istorijskih romana, čitaoci, došli su da me podrže i uživaju u opuštenom i sadržajnom razgovoru o romanu.

Kao zagrevanje za ovaj događaj – roman sam pre toga predstavila u Rumi i svom rodnom Smederevu. Svaka promocija je doživljaj i priča za sebe. To je stvaranje kontakata sa bibliotekarima, čitaocima, otkrivanje malih ,,zanatskih’’ spisateljskih tajni, upoznavanje sa inspiracijom, načinom rada, novim projektima, planovima… Biblioteke trepere od naše dobre energije i radosti što smo se sreli i upoznali.

Promocija Zida tajni u Beogradu

,,Zid tajni’’ sam promovisala i u Kraljevu. Tako sam se kao autorka po prvi put našla pred kraljevačkom publikom. Bio je to za mene krupan i važan korak napred. U tom kraju su nam dragi prijatelji, pa smo s njima obišli grad i okolinu. Sve me je oduševilo, grad, reka Ibar, sjajan hotel ,,Turist’’, izvrsna hrana, a posebno mi se dopala Mataruška banja. Ona je mesto gde treba da se ode na mesec dana i piše, piše…

Još jedna prijateljica nam je otvorila vrata Osnovne škole ,,Momčilo Živojinović’’ u Mladenovcu, pa sam pred nastavnicama i osnovcima viših razreda govorila o svom radu, s posebnim osvrtom na roman za decu ,,Anđeo s jednim krilom’’.

Divna Sanja Bajić iz Subotice pokrenula je svoj književni klub i okupila mnoge dame koje vole knjige, čitanje i druženje. Zahvaljujući njenom trudu i angažovanju gostovala sam u Gimnaziji ,,Svetozar Marković’’ u Subotici. Upoznala sam mnoštvo divne dece i ljudi. U tom gradu živi moja sestra od ujaka sa porodicom pa smo muž i ja odseli kod njih. Divno smo se družili, ispričali, obišli Suboticu i Palić i vratili se kući prepuni utisaka!

Priča se širi!

Ipak, promocije su je samo jedan kanal komunikacije. Drugi, podjednako važan su mediji. Bila sam gost jedne divne emesije na Radio Beogradu u noćnom programu – Vaše prvo i drugo lice. O romanu sam govorila na RTS-u u Šarenici. Sat vremena je bilo posvećeno mom gostovanju na TV KCN. Intervju o ,,Zidu tajni’’ izašao mi je u Ilustrovanoj Politici i na portalu Media Sfera. Prostora sam dobila i u listu Danas da kažem šta čitam, gledam, slušam…

Uz sve to, od velikog su značaja i društvene mreže. Ovoga puta sam se dobro povezala sa Instagramerima i Bukstagramerima. Ti veliki zaljubljenici u knjige su prigrlili moj staro-novi roman i o njemu divno pisali i preporučivali ga. I još uvek to čine.

Promocija Zida tajni u Kraljevu

Od prošle godine sam veoma aktivna na Tik Toku. Želim da uz sebe imam i mladu publiku.

Sve u svemu, u pitanju su veliko angažovanje i ogroman rad. Nadam se samo da se vide i da knjizi daju vetar u leđa. Niko neće za knjigom da posegne ako ne čuje da ona postoji, a onda i da sazna o čemu je…

Lepo je baviti se tek objavljenim romanom, ali valja misliti i na nove. Maj mi je opredeljen za rad na dva rukopisa: jednom za decu, drugom za odrasle. Roman za decu je u poodmakloj fazi rada, mada nikad ne znam hoću li biti pukovnik ili pokojnik sa nečim novim. Emocija koja me je u njega ,,uvela’’ potpuno je drugačija od one u ,,Anđelu s jednim krilom’’. U novom sve vrca od šale, preokreta, iznenađenja, dobre energije. Nadam se da će ih i urednik osetiti i prepoznati kao štivo koje će malo prodrmati i razgaliti mlađe generacije…

Roman za odrasle nije istorijski, ali ima elemente krimi-romana. Angažovan je, zanimljiv, slojevit. On na jesen treba da stigne na Dubravkin sto. Radim, strepim, radujem se!

U maju školska godina ulazi u završnicu. Ostaju nam kontrolne vežbe, pismeni zadaci, ekskurzija (razredna sam petacima)…

Muž i ja tradicionalno idemo na put o prvomajskim praznicima. Ove godine ispunjavamo moj san. Ne baš najveći, jer životni san mi je bio da posetim Rusiju i njega smo ostvarili. Sada je drugi po važnosti na redu.

Velika očekivanja su pred nama. Putuje uigrana ekipa: muž, moj brat, snaja i ja. Znam da nam neće biti dosadno. Spremila sam udobnu obuću, biće tabananja od jutra do večeri. Radujem se. Biće to fizički umor, ali stvarno zaslužen psihički odmor!

O tom putu, pravoj avanturi, napisaću za jun jednu dobru reportažu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *